Παρασκευή 20 Απριλίου 2018

O J COLE EΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΌΤΥΠΟ ΠΟΥ ΘΕΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΟΥ

 ΕΙΤΕ ΕΙΝΑΙ ΜΟΥΣΙΚΟΙ,ΕΙΤΕ ΑΠΛΑ ΑΝΘΡΩΠΟΙ



Αρκετά χρόνια πριν,όντας πιτσιρικάς  και έχοντας δανειστεί μερικά τεύχη του Sporty από ένα φίλο,διάβασα για κάποιον J.Cole o οποίος είχε κυκλοφορήσει τις πρώτες του δουλειές και επρόκειτο να κυριαρχήσει στη ραπ σκηνή(αρθρογράφε του Sporty σε ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου).Έτσι έψαξα και βρήκα κάποια τραγούδια από το πρώτο του δίσκο,τα κατέβασα και τα λάτρεψα.
Για λίγα χρόνια δεν έτυχε να ξανακούσω κάποιο του κομμάτι.
Ώσπου κάπου στη δεύτερη δεκαετία του 2000,βλέποντας ένα με mixtape με highlight ενός ομογενή ονόματι Tyler Dorsey(νυν παίχτη των Ατλάντα Χοκς) που διέπρεπε στο λύκειο του  στην Αμερική , η φωνή της μουσικής υπόκρουσης μου φάνηκε γνωστή.Ήταν ο J.Cole!
Τότε θυμήθηκα εκείνα τα τραγούδια πού είχα κατεβάσει τότε και έψαξα να βρω τι είχε κυκλοφορήσει στο διάστημα που μεσολάβησε από τη τελευταία φορά που άκουσα τραγούδι του.
Για να μην τα πολυλογώ,ο J.Cole τώρα κοσμεί το τοίχο στο δωμάτιο μου,το φόντο στο PC και την οθόνη του κινητού μου και έχω κατεβάσει και ακούσει σχεδόν ότι έχει έστω και λίγο J.Cole.
Ας πάμε όμως να δούμε ποιος είναι αυτός ο J.Cole που έχει κολλήσει εμένα και τόσο κόσμο ανά τη γη
ΤΟ ΞΕΚΊΝΗΜΑ.


Ο Jermaine Lamarr Cole (ή απλώς J.Cole) γεννήθηκε στις 28 Ιανουαρίου του 1985 στο Hesse της Φρανκφούρτης,σε μία στρατιωτική βάση των ΗΠΑ.
Ο πατέρας του,αφροαμερικανός  βετεράνος που υπηρετούσε στον αμερικανικό στρατό.
Η μητέρα του λευκή ,μισή-μισή Αμερικανίδα και Ευρωπαία,που εργαζόταν στην Αμερικανική Ταχυδρομική Υπηρεσία.
Ο δρόμος δεν ήταν ποτέ στρωμένος με ροδοπέταλα για τον Jermaine.Μόλις στα νεανικά του χρόνια,ο πατέρας του εγκατέλειψε την οικογένεια ,αναγκάζοντας τη μητέρα του να πάρει τον Jermaine και τον αδερφό του Zach και να μετακομίσει στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στο Fayeteville της Βόρειας Carolina.Εκεί συνάντησε μια πολυεθνική κοινωνία.
Κατά τα χρόνια της νιότης του έδειξε μια έντονη αγάπη για το μπάσκετ και τη μουσική.Αγωνιζόταν στην ομάδα μπάσκετ του Terry Sanford High School,ενώ ήταν και το πρώτο βιολί της χορωδίας του.Ξεκίνησε να ασχολείται με το ράπ στην ηλικία των 12.Όταν η μητέρα του τα Χριστούγεννα του  2000 του αγόρασε για δώρο ένα sampler,ο Cole είδε τη μουσική ως την ιδανική επαγγελματική ενασχόληση για αυτόν.Έτσι έδωσε έμφαση στη βελτίωση των ικανοτήτων του στη παραγωγή και εντάχθηκε στο τοπικό group Bomm Sheltuh,τότε με το ψευδώνυμο Therapist,συμβάλλοντας τόσο με στίχους όσο και με παραγωγές.



Μετά την αποφοίτηση του από το σχολείο,με αρκετά καλό βαθμό και έχοντας πολλές προτάσεις για υποτροφία,ο Cole αποφάσισε πως η καλύτερη επιλογή θα ήταν κάποιο κολέγιο της Νέας Υόρκης,γιατί εκεί θα είχε τις περισσότερες πιθανότητες να κυνηγήσει το όνειρό του στη μουσική.Έτσι αποδέχθηκε την υποτροφία του Πανεπιστημίου St.John όπου θα σπούδαζε πληροφορική.
Βλέποντας όμως ότι η ζωή ενός αποφοίτου πληροφορικής θα ήταν πολύ μοναχική,αποφάσισε να αλλάξει αντικείμενο σπουδών και να μεταφερθεί στις επικοινωνίες και τη διοίκηση επιχειρήσεων.

Ενώ τη πρώτη του χρονιά στο κολέγιο δεν κατάφερε να επιλεγεί για την ομάδα μπάσκετ,τη δεύτερη τα κατάφερε να ξεχωρίσει ανάμεσα σε 70 φοιτητές που δοκιμάστηκαν και να συμπεριληφθεί στη τελική δεκάδα.Όπως λέει και ο βοηθός προπονητή της τότε ομάδας του St.John:

Αστειεύομαι καμία φορά με τον coach Norm (Roberts).Του λέω:ε Νορμ έκοψες τον J.Cole.Και εκείνος απαντάει :εσείς είσασταν υπεύθυνοι για τα δοκιμαστικά.Όλοι κατηγορούν κάποιον άλλο.Κανείς δε θέλει να πάρει το φταίξιμο ότι έκοψε τον J.Cole. 

Σύμφωνα όμως με τον Cole:

Στο μυαλό μου ήμουν ήδη στην ομάδα. Ποιος ξέρει τι θα γινόταν; Ήξερα όμως ότι δεν ήμουν έτοιμος για μια τέτοια δέσμευση και ένα τέτοιο τρόπο ζωής.Ήταν τότε που αποφάσισα ότι το μπάσκετ δεν ήταν κάτι που ήθελα να κυνηγάω για τα επόμενα 3-4 χρόνια και ότι η μουσική ήταν ακριβώς αυτό. Ξέροντας όμως τον εαυτό μου,όχι μόνο θα τα είχα καταφέρει,αλλά θα είχα βάλει τα δυνατά μου για να γίνω αξιοπρεπής παίχτης.Θα ήμουν κάτι σαν το Jamario Moon(πρώην παίχτης Ολυμπιακού),ένας από αυτούς τους τύπους που δουλεύουν όλοι τους τη ζωή για να τα καταφέρουν στη λίγκα.Έχω το πνεύμα που δεν τα παρατάει.   

Παρόλα αυτά συχνά αναφέρει στα κομμάτια του το μπάσκετ,ενώ έκανε και μια εμφάνιση στο celebrity game του NBA

Επίσης,κατά τη διάρκεια των σπουδών του,ο Cole διατέλεσε πρόεδρος της Haraya,μια παναφρικανικής ένωσης φοιτητών.

Το 2007 αποφοίτησε με επαίνους.Το πτυχίο του όμως το παρέλαβε κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας το 2015,καθώς χρωστούσε λεφτά στην βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου για ένα βιβλίο και έτσι το πανεπιστήμιο δεν του έδινε το πτυχίο.
Μετά την αποφοίτηση του,επέστρεψε στο Fayeteville όπου δούλεψε part-time σε διάφορα πόστα όπως πωλητής διαφημίσεων,συλλέκτης λογαριασμών,υπάλληλος γραφείου και μασκότ-καγκουρό (!) σε πίστα skate.

ΕΠΙΡΡΟΕΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗ ΜΕ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ  





Ο Cole ως καλλιτέχνες που τον επηρέασαν υποδεικνύει τους Tupac Shakur,τον οποίο θεωρεί τον καλύτερο όλων των εποχών,Andre 3000 των Outkast,Eminem και δύο ακόμα ,οι οποίοι τον επηρέασαν βαθιά και άμεσα.
Ο πρώτος είναι ο Nas,με τον οποίο ιδιαίτερα μετά το Friday Night Lights τον συγκρίνουν,θεωρώντας πώς το mixtape  αυτό είναι ξεκάθαρα βασισμένο στο στύλ του Nas.Μάλιστα ο Cole αναφέρθηκε άμεσα στο Nas με το κομμάτι Let Nas Down,μετά τα αρνητικά σχόλια του τελευταίου για το κομμάτι του Jermaine Work Out.Λίγο αργότερα,ο Nas απάντησε με τραγούδι με τίτλο Made Nas Proud,εγκρίνοντας ουσιαστικά τη πρόοδο του Cole.
O δεύτερος,είναι ο Jay-Z,ο οποίος υπέγραψε τον J.Cole το 2009 στην εταιρεία του,τη Roc Nation.Μάλιστα ο Cοle ήταν ο πρώτος καλλιτέχνης που υπέγραψε στη Roc.
To παράδοξο όμως ήταν ότι τη περίοδο που ο Cole ήταν ακόμα φοιτητής είχε πάει στην εταιρεία προκειμένου να παίξει στο Jay ενα CD με παραγωγές του.Ο Jay-Z όμως τότε ηχογραφούσε για το δίσκο του American Gangster.Ο Cole αποφάσισε να τον περιμένει τρείς ώρες, με τον Jay-Z τελικά να μην δέχεται να τον δεί.
Το CD αυτό χρησιμοποιήθηκε τελικά για το debut mixtape του,The Come Up,και σύμφωνα με τον Cole ,o Jay-Z,που συνήθως δεν είναι πολύ εκφραστικός, όταν άκουσε ένα μπίτ απο αυτό σηκώθηκε και χειροκρότησε.

Επίσης,ο Cole αναφέρει για τον Jay-Z:

Ήταν μέντορας μου πριν υπογράψω για εκείνον.Μελετούσα τις κινήσεις του πάρα πολύ.Έτσι υποτίθεται ότι πρέπει να γίνεται,μαθαίνεις και παίρνεις πράγματα από τους καλύτερους.
.
ΑΛΜΠΟΥΜ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Στις 15 Ιουνίου 2009 ο Cole κυκλοφόρησε το άλμπουμ του The Warm Up,το οποίο απέσπασε θετικές κριτικές.Την ίδια χρονιά έκανε feat στα άλμπουμ  των Jay-Z (The Blueprint),Wale (Attention Deficit) και B.o.B.
Τον Άυγουστο του 2010 βραβεύτηκε ως άνδρας καλλιτέχνης της χρονιάς στα Underground Music Awards.

Το Νοέμβριο του 2010 κυκλοφόρησε το Friday Night Lights,που ήταν δική του παραγωγή στο μεγαλύτερο μέρος του και είχε συμμετοχές απο τους Drake,Wale και Omen.


Στις 27 Σεπτεμβρίου του 2011 κυκλοφόρησε και το Cole World:The Sideline Story,το οποίο ντεμπούταρε στο #1 του US Billboard με 218,000 πωλήσεις στις πρώτες βδομάδες.
Μέχρι το Δεκέμβριο το άλμπουμ είχε γίνει χρυσό με περισσότερες απο 500.000 πωλήσεις.


Στις 25 Ιουνίου 2013 κυκλοφόρησε και το Born Sinner,το οποίο κυκλοφορεί εκείνη την ημερομηνία προκειμένου να κοντραριστεί με το Yeezus tou Kanye West.O Cole λέει για αυτό:

Αυτή είναι τέχνη και δε μπορώ να κοντραριστώ με τον celebrity Kanye West και τη φήμη που έχει κερδίσει όντας ευφυΐα,αλλά μπορώ να βάλω το όνομά μου στο καπέλο και να σας πώ ότι το άλμπουμ μου είναι σπουδαίο και ότι εσείς θα κρίνετε και θα αποφασίσετε.  

Τελικά,το Born Sinner ντεμπούταρε δεύτερο στο Billboardμόλις 30,000 πωλήσεις λιγότερες απο το Yeezus.


Στις 9 Δεκεμβρίου 2014 και ελάχιστο promotion κυκλοφόρησε το άλμπουμ του 2014 Forest Hills Drive,που δεν περιείχε κανένα feat.
Το άλμπουμ ντεμπουτάρει στο #1 του Billboard πουλώντας 353,000 κόπιες τη πρώτη βδομάδα,και 1,24 εκατομμύρια μέχρι τον Δεκέμβριο κάτι που το καθιστά πλατινένιο και εξασφαλίζει υποψηφιότητες για τον ράπερ σε BET και Grammy Awards.


Δύο ακριβώς χρόνια μετά την κυκλοφορία του Forest Hills Drive,ο J.Cole κυκλοφορεί το 4 Your Eyez,το οποίο ξανά δεν περιέχει συμμετοχές και ντεμπουτάρει στο #1 του Billboard.
Επίσης,γίνεται πλατινένιο καθιστώντας έτσι τον J.Cole τον μόνο καλλιτέχνη που έχει back-to-back πλατινένιους δίσκους χωρίς ούτε μια συμμετοχή.


KOD

Και κάπως έτσι φτάσαμε στην χτεσινή κυκλοφορία του άλμπουμ KOD,ένα άλμπουμ που σύμφωνα με το Cole γράφτηκε σε δύο βδομάδες.
Το όνομα του άλμπουμ έχει τριπλή σημασία:Kids on Drugs,Kill Our Demons,King OverDosed.
Η λίστα με τα τραγούδια περιέχει και δυο feat από ένα μυστηριώδη καλλιτέχνη,που όμως αποδείχτηκε ότι δεν ήταν τίποτα άλλο απο ένα alter ego του J.Cole.
Το artwork έγινε σε συνεργασία με διάσημο καλλιτέχνη,τον οποίο ο Cole προσέγγισε,και η ιδέα για αυτό τους ήρθε μάλιστα ενώ έβλεπαν το φετινό All-Star Game του NBA.
To θαυμάσιο όμως ήταν ο τρόπος ανακοίνωσης και παρουσίασης του album.
Χωρίς καμία προειδοποίηση ,ο Cole τη Δευτέρα ανακοίνωσε τη κυκλοφορία ένος άλμπουμ  ονόματι KOD,Πέμπτη κυκλοφόρησε ένα τρέιλερ και ξημερώματα Παρασκευής είχε κυκλοφορήσει.Είχε προηγηθεί και μία ζωντανή παρουσίαση σε μυστική τοποθεσία με 200 θεατές,όχι όμως ΜΜΕ και κάμερες.
Το γεγονός αυτό δείχνει την αδιαφορία του Cole για την εμπορική επιτυχία του άλμπουμ και την εμπιστοσύνη του στους φάνς να προμοτάρουν μέσω socia media το άλμπουμ,σε μία εποχή που αναμένεται να κυκλοφορήσει άλμπουμ ο πολυδιαφημισμένος Drake.

DREAMVILLE,ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ 

Κατά τη δημιουργία του Τhe Come Up,o Cole μαζί με το φίλο του Ibrahim Hamad,ξεκίνησαν το δικό τους label,τη Dreamville Records.
Το label έχει ως βασικούς καλλιτέχνες τους Cole,Omen,Bas,Cozz και JID και ως τώρα μετράει εννιά άλμπουμ,εκ των οποίων τα τρία είναι πλατινένια.
Τον Οκτώβριο του 2011 ξεκίνησε και το Dreamville Foundation,μια ΜΚΟ που βοηθάει με φιλανθρωπικές κινήσεις,κοινωνικά event και διατηρεί βιβλιοθήκη και σύλλογο βιβλίου.
Επίσης ο Cole αγόρασε μέσω του ιδρύματος ξανά το σπίτι που ζούσε με τη μητέρα του και σκοπεύει να  το κάνει οίκο για μόνες μητέρες ώστε να μπορούν να μένουν εκεί με τα παιδιά τους χωρίς να χρειάζεται να πληρώνουν νοίκι.
Ο Cole είναι παντρεμένος με τη Melissa Heholt,με την οποία γνωρίστηκαν στο Πανεπιστήμιο St.John και έχουν μαζί μια κόρη που το Δεκέμβριο κλείνει τα δύο χρόνια(αναφέρεται σε αυτες στο She`s Mine Part 1&2)


Επίσης ο Cole διατηρεί φιλική σχέση με τον Kendrick Lamar,για τον οποίο έχει κάνει παραγωγές και μάλιστα είχε ανακοινωθεί πως θα γίνει ένα collab album των δύο,χωρίς αυτό να έχει γίνει μέχρι τώρα.
Πολλοί ράπερ επίσης αναφέρουν τον Cole ως πρότυπο τους.Ένας από αυτούς είναι και ο Logic.Μάλιστα,είχε ζητήσει απο το Cole να συνεργαστούν στο κομμάτι του με Take It Back,με τον Cole να απαντάει αρνητικά λέγοντας:

Αυτή είναι η δική σου ιστορία.Όταν ακούω αυτό το τραγούδι,είναι η δική σου ιστορία

Τότε ο Logic του ζήτησε να συνεργαστούν σε κάποιο άλλο κομμάτι του album,με τον Cole να απαντάει ότι έχει κάτι άλλο στο πρόγραμμα αλλά μόλις βρεί χρόνο θα γράψει ένα verse.
Αρκετές βδομάδες μετά,και ενώ ο logic τελειώνει με το δίσκο,λαμβάνει ένα μήνυμα στις 4΄30 το ξημέρωμα.
Ο Cole του είχε στείλει ένα φωνητικό με τους στίχους που είχε γράψει.Ο Logic ξέσπασε σε δάκρυα χαράς και περιέλαβε το φωνητικό αυτούσιο στο τελευταίο τραγούδι του άλμπουμ ΑfricAryaN.
Τέλος,ο Cole διατηρεί στενή σχέση και με τον rookie των Mavericks Dennis Smith jr,καθώς και οι δύο είναι <<σπόροι>> του Fayeteville.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου