Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

O PUSHA T ΕΊΝΑΙ ΤΟ ΚΑΜΆΡΙ ΤΟΥ BRONX 


Καταγόμενος από τις κακόφημες γειτονιές του Bronx και ενώ ασχολήθηκε με το εμπόριο ναρκωτικών,ο Pusha T μπορεί να υπερηφανεύεται σήμερα ότι είναι πρόεδρος μιας άκρως επιτυχημένης μουσικής εταιρείας και επιτυχημένος μουσικός.Πως έγινε αυτό;Ας δούμε αναλυτικά.

Η ΑΡΧΉ
Ο Terrenve LeVarr Thornton γεννήθηκε στις 13/5 του 1977 στο Bronx της Νέας Υόρκης.15 χρόνια αργότερα θαυμάζοντας αυτό που έκανε ο μεγάλος του αδερφός,Gene Thornton (No Malice), αποφάσισε να ασχοληθεί και αυτός με το ραπ.
Έτσι,τα δύο αδέρφια σχημάτισαν το ντουέτο Clipse.
Έχοντας μετακομίσει πλέον οικογενειακώς στη Βιρτζίνια,έρχονται σε επαφή με ένα ντόπιο παραγωγό ονόματι Pharrel Williams και το 1997 με τη βοήθεια του υπογράφουν στην Elektra Record,με την οποία κυκλοφορούν και το άλμπουμ Exclusive Audio Footage. 

 

Το 2004 αποφασίζουν να ξεκινήσουν το δικό τους label.Έτσι γεννιέται η RE-Up Records.Επίσης, την ίδια εποχή,σε συνεργασία με τους Ab-Liva και Sandman σχηματίζουν το group RE-Up Gang και κυκλοφορούν το Ηell Hath No Fury,ένα άλμπουμ που δέχεται πολύ καλές κριτικές και έχει μεγάλη εμπορική επιτυχία.
Το 2009 κυκλοφορούν και το τελευταίο τους άλμπουμ ως Clipse(προς το παρόν),μετά τη δημοσίευση του οποίου ανακοινώνουν ότι πλέον θα επικεντρωθούν σε σόλο πρότζεκτ.

ΣΌΛΟ ΠΟΡΕΊΑ ΚΑΙ FEATS

Ήδη από την εποχή των Clipse,ο Pusha T ήταν πολύ ανοιχτός στο ενδεχόμενο συνεργασίας με άλλους ράπερ.Το 1999 συνεργάστηκε με τον Kelis για το Good Stuff και το 2001 με τον Nivea για το Run Away.
Η συμμετοχές του όμως σε τραγούδια άλλων καλλιτεχνών πολλαπλασιάζονται το 2010,μετά τη διάσπαση των Clipse,όταν ο Pusha T υπογράφει στην GOOD Music.Εκεί έρχεται σε επαφή με τον Kanye West,με τον οποίο συνεργάζεται για το Runaway( από το δίσκο του Kanye My Beautiful Dark Twisted Fantasy) αλλά και σε αρκετά τραγούδια του GOOD Fridays του West.
O Push επίσης εμφανίζεται στο Monster Monday του Swizz Beats,το Hunger For More 2 του Lloyd και το Fresh του tabi Bonney.Λίγο καιρό αργότερα βγάζει και το πρώτο του σόλο New York City`s 97.


Στις 21 Μαρτίου του 2011 κυκλοφορεί το πρώτο του σόλο mixtape με τίτλο Fear of God,το οποίο αποσπάει θετικές κριτικές, ενώ παράλληλα δουλεύει και το πρώτο του EP.

Μάλιστα,ο Tyler the Creator των Odd Future γράφει μέσω twitter στον Pusha T:

είσαι ο αγαπημένος μου ράπερ αυτή τη στιγμή.έφτιαξα ένα μπίτ για εσένα

Στις 8 Ιουλίου του 2011 το πρώτο single του EP Fear of God2:Let Us Pray διαρρέει με μια έκπληξη :Tyler και Pusha T είχαν συνεργαστεί για το Trouble On My Mind.


Στις 13 Σεπτεμβρίου κυκλοφορεί και επίσημα το EP ,το οποίο ντεμπουτάρει στη πρώτη δεκάδα της κατηγορίας Hip-Hop/RnB albums του Billboard.
Στα τέλη του 2011 συνεργάζεται και με την Αγγλίδα καλλιτέχνιδα Pixie Lott για το What Do You Take Me For?,ένα τραγούδι που γνωρίζει μεγάλη επιτυχία.
Στις 28 Ιανουαρίου του 2013 κυκλοφορεί ένα ακόμα mixtape,το οποίο προοικονομούσε τη κυκλοφορία ενός άλοπουμ.Το όνομα αυτού Wrath of Caine.Στο mixtape αυτο συνεργάζεται με έναν ακόμα σημαντικό καλλιτέχνη,τον Travis Scott.
Τον Οκτώβριο του 2013 κυκλοφορεί το άλμπουμ του με τίτλο My Name is My Name,το οποίο περιέχει παραγωγές από σημαντικούς καλλιτέχνες του είδους όπως Kanye West,Just Blaze,Swizz Beatz κ.α.
 Το άλμπουμ λαμβάνει άριστες κριτικές  και πουλάει 74,000 αντίτυπα τη πρώτη εβδομάδα,με τον ίδιο τον Pusha T να το χαρακτηρίζει άλμπουμ της χρονιάς.

Το Μάιο του 2015,και ενώ δούλευει για ένα άλμπουμ με τίτλο King Push,ανακοινώνει πως πλέον θα τελεί χρέη προέδρου της GOOD Music και κυκλοφορεί ένα άλμπουμ <<πρελούδιο>> του King Push,to Darkest Before Dawn.Το άλμπουμ μαζεύει 17 εκ. streams την πρώτη του εβδομάδα επιβεβαιώνοντας τη πλέον διεθνή επιτυχία του Pusha T.
Ακολουθούν συνεργασίες με Jay-Z,Gorrilaz και Kendrick Lamar ενώ σε συνέντευξή του το 2017 παραδέχεται πως έχει γράψει το I`m Lovin It για τη διαφήμιση των McDonalds(!).
Στις 19 Απριλίου του 2018 ο Kanye West με tweet ανακοινώνει πως στις 25 Μαίου θα κυκλοφορήσει το King Push ,το οποίο έχει ο ίδιος παράγει, με τον Pusha T μέρες αργότερα να ανακοινώνει πως τελικά το άλμπουμ θα λέγεται Daytona και όχι King Push.

ΣΧΈΣΗ ΜΕ ΝΑΡΚΩΤΙΚΆ ΚΑΙ ΚΌΝΤΡΕΣ ΜΕ ΆΛΛΟΥΣ ΡΑΠΕΡ



Μετά τη κυκλοφορία του My God από το πρώτο mixtape του Pusha T,ένας επίσης ράπερ της GOOD Music,ο Consequence ,σπεύδει στο twitter για να κατηγορήσει τον Push ότι έκλεψε τόσο τους στίχους όσο και το flow από ένα τραγούδι του που ο Pusha T υποτίθεται πως θα έκανε feat.Έτσι κυκλοφορεί το The Plagurist Society στο οποίο ασκούσε κριτική στον Pusha T για τους στίχους του που αναφέρονται συχνά σε εμπόριο κοκαΐνης,ενώ ανέφερε πως θα ακολουθήσει και άλλο diss προς Kanye West και GOOD Music.Ο Pusha T σε συνέντευξή του ανέφερε σχετικά με αυτό το θέμα:

κανείς δεν ασχολείται με τον Consequence.Εγώ είμαι καλλιτέχνης και η φάση του ραπ έχει πλάκα,οπότε δε μπορώ να πώ πως ότι δεν θα ακούσετε τίποτα από εμένα,να ασχοληθώ σοβαρά μαζί του όμως,δεν είναι σωστό,δεν θα κερδίσω κάτι με αυτό.

(Χρόνια αργότερα μια στατιστική έρχεται να δικαιώσει τη κριτική του Consequence,καθώς επιβεβαιώνει πως ο Push αναφέρεται στα ναρκωτικά συχνότερα από κάθε ράπερ. )

Η κόντρα δε σταμάτησε όμως παρά τις δηλώσεις του Push,με τον Consequence να ρίχνει πυρά κατά του σε κομμάτια όπως το Everybody Told Me 2,Carreer Killer και Μr.RapFix και τον Pusha T να απαντάει στο remix του Go n Get It του Ace Hood.
Το τέλος της κόντρας ήρθε το 2015 όταν ο Consequence μέσω Instagram ενημέρωσε πως η βεντέτα είχε πεθάνει και ότι αυτός και ο Push δούλευαν με τον Kanye West για νέα lp.


Μία ακόμα διαμάχη του Pusha T ξεκίνησε όταν το 2012 ο Lil Wayne θεώρησε πως το κομμάτι Exodus 23:1 του Push αναφερόταν σε αυτόν.Έτσι κυκλοφόρησε ένα diss με τίτλο Ghoulish,με τον Pusha T να αναφέρει πως άκουσε το diss και το θεωρεί άθλιο,απαίσιο και αδύναμο και πώς δεν αξίζει καν απάντηση.
Στα τέλη όμως κυκλοφόρησε το Mad Fo με το οποίο βαλλόταν κατά του Wayne.
Όταν ρωτήθηκε για αυτό,απάντησε:

o Swizz Beatz φταίει.Οταν ο Wayne πήρε ένα beat από τον Swizz για το Ghoulish ,ξεκίνησε τη δουλειά ή τουλάχιστον προσπάθησε .Ε και εγώ το έκανα επειδή το beat του Mad Fo ήταν του Swizz.

Τέλος,στο δίσκο του Daytona που κυκλοφόρησε πρόσφατα, o King Push αναφέρεται στον Drake στο κομμάτι Infrared.Για να δούμε που θα καταλήξει αυτό........

Πέμπτη 10 Μαΐου 2018

#ALBU-MINUS:KOD

J.COLE




Έχουν περάσει μόλις τρεις εβδομάδες από την κυκλοφορία του ΚΟD από τον J.Cole και το άλμπουμ έχει ήδη σπάσει πολλά ρεκόρ σε μουσικές πλατφόρμες όπως πχ. το Spotify,έτσι λοιπόν και εγώ νομίζω πως έφτασε η ώρα να σας παραθέσω τη γνώμη μου για αυτό.
Ας ξεκινήσουμε από το όνομα.
Το KOD είχε τριπλή σημασία:King OverDosed,Kids On Drugs,Kill Our Demons.Οι τρεις αυτές έννοιες(συν τη φράση choose wisely) αρκούν για να καταλάβει κανείς πλήρως τι θα ακούσει στο άλμπουμ,όπου ο Cole αναφέρεται σε προσωπικές του ιστορίες,στους σημερινούς ράπερ που ενθαρρύνουν τα νέα παιδιά να πάρουν ναρκωτικά και γενικότερα στις εξαρτήσεις .
Το artwork του άλμπουμ ,το οποίο μπορεί να χαρακτηριστεί εξαιρετικό,επίσης συνοψίζει το περιεχόμενο.
Έτσι,ήδη χωρίς κάποιος να ακούσει το KOD,καταλαβαίνει ότι έχει συγκεκριμένο σκοπό:να δώσει συμβουλές κατά των εξαρτήσεων.
Tα beat που δημιούργησε ο Cole για αυτό το πρότζεκτ   παραπέμπουν πολύ σε trap beats.Επίσης τα ρεφρέν ,τα οποία είναι κατά βάση επαναλαβανόμενες λέξεις ,θυμίζουν πολύ trap.
O Cole σκόπιμα δίνει στο KOD αυτή τη μορφή ώστε να δείξει στους ραπερ νέας γενιάς ότι μπορούν να περάσουν μηνύματα μέσω της μουσικής τους χωρίς να αλλάξουν το στύλ τους.
Με αυτό το τρόπο δείχνει ότι δεν επιτίθεται κατά της trap,αλλά κατά της προώθησης του τρίπτυχου ναρκωτικά-λεφτά-γυναίκες που αποτελεί και το κύριο περιεχόμενο πολλών έργων ραπερ νέας γενιάς.Έτσι προσδίδει στο άλμπουμ συμβουλευτικό και όχι επιθετικό χαρακτήρα(Lil Pump και Smokerpurpp ακούτε;)
  

Σύμφωνοι,ίσως το KOD να μην είναι ούτε το άλμπουμ της χρονιάς,ούτε κάν το καλύτερο άλμπουμ του Cole,όμως δεν ήταν και αυτός ο σκοπός του.Το KOD φέρει ξεκάθαρο μήνυμα.O Cole είχε ξεκάθαρο στόχο στο μυαλό του όταν το δημιουργούσε ,ένα στόχο που φαίνεται να επιτυγχάνει.
Κατά τη γνώμη μου λοιπόν το ΚΟD είναι ένα εξαιρετικό άλμπουμ από όλες τις απόψεις.

Κομμάτια που συνιστώ:Kevin`s Heart,ATM,KOD,1985,Photograph
Κομμάτια που δεν είναι απαραίτητα για το άλμπουμ:Κανένα.Πραγματικά κανένα.Κάθε τραγούδι στο άλμπουμ έχει και κάτι διαφορετικό να πεί.